PRESSEMEDDELSE: Nye Voksne

En udstilling og bogudgivelse af Pernille Egeskov
Oktogonen
Det Kgl. Bibliotek / Fotomuseet, København
Fra d. 31. august til og med d. 13. oktober, 2017.
Kunstbogen ”Nye Voksne” kan erhverves i Diamantens butik samt Louisianas butik for 150 kr samt hos Pernille Egeskov.

Fernisering d. 31 august kl 15-17. Kl. 16 er der intro v/ Pernille Egeskov og fragmenteret oplæsning v/ Line knutzon.

Udstillings- og bogbeskrivelse

Udstillingen er skabt ud fra idéen om, at man i alderen mellem 16-21 år befinder sig i en fase i livet, hvor man netop kan begynde at opfatte sig selv – og blive betragtet som – en voksen. Man er ikke længere barn, men man befinder sig midt i den følsomme proces, det er at finde og definere sin nye voksne identitet. Man er i ordets egentlige forstand: En ny voksen.

Til udstillingen har jeg udvalgt 7 Nye Voksne, alle i alderen 16-21 år.
Udstillingen består af 7 fotografier: Et af hver enkelt nye voksnes dør.
Døren er selve døren ind til den nye voksnes hjem/rum. Det være sig døren til den nye lejlighed, døren ind til værelset i bofællesskabet, døren i kælderen i barndomshjemmet, hvor man stadig bor, eller hvor det nu måtte være.
Foran døren er der udlagt den nye voksnes beskidte vasketøj. Det er lagt åbent frem i et enkelt mønster.

page1image8447936

Derudover er der udstillet et transskriberet interview med hver ny voksen, som omhandler deres umiddelbare tanker om, hvad de vil tage med sig ud i livet, og hvad de ikke vil tage med sig – det gælder i forhold til konkrete ting, traditioner og familiære mønstre.
Hver ny voksen har derudover givet mig 5 fotografier, som de synes på en eller anden måde viser noget, der er betegnende for deres opvækst. Det kan både være fotos fra ferier, fra fester, af natur, mennesker: den nye voksen udvælger selv.

Til sidst er de hver især blevet bedt om at finde et stykke tøj, som de ikke har nænnet at smide ud, men som de omvendt har efterladt sig i barndomshjemmet.
Disse elementer, de gamle fotografier og tøjet, har jeg brugt til at lave en collage/form/opstilling til hver af de nye voksne.

Det, jeg her er optaget af, er transitionen, overgangen fra et livsstadie til et nyt, og hvor diffust og utilgængeligt det egentlig er, at indfange eller indkredse dette moment. Hvilke tråde løber mellem den nye voksnes tilværelse, og det stof som de efterlader i barndomshjemmet?
Noget skal med, mens andet skal kasseres – en identitet tager form og de unge bliver til nye voksne.

Pernille Egeskov